de-ideale-woonkamer

De ideale Woonkamer

De woonkamer is één van de allerbelangrijkste kamers in ons huis. We ontspannen er na een dag hard werken en ontvangen er graag gasten, of gebruiken de woonkamer als verlengstuk van de keuken. Een logische en vooral praktische indeling mag dan ook zeker niet ontbreken. Maar hoe begin ik in godshemelsnaam aan deze klus?

HOE BEGIN IK EIGENLIJK?

Zodra je start met het inrichten van je woonkamer, bedenk dan goed wat voor stijl van inrichting je het meest aanspreekt. Het is niet onverstandig om samen met je partner een aantal belangrijke aandachtspunten over de inrichting van je woonkamer op papier te zetten. Vind je bijvoorbeeld een ruimtelijke woonkamer, een knusse woonkamer of juist een strakke, moderne woonkamer prettig? Ook kun je alvast nadenken over de functies die je wil toepassen in je woonkamer.

1. Denk na over de stijl van je woonkamerinrichting (modern, klassiek, landelijk, etc.)
2. Deel de ruimte voor jezelf op in de zithoek, eettafel en eventueel een werkplek of leeshoekje
3. Voordat je op zoek kan gaan naar leuke stoffen, kleuren of accessoires begin je eerst met een plattegrond tekening

TIP: Wil je thuis werken, maar heb je geen ruimte voor een aparte werkkamer? Maak een werkplek in een nis of wandkast in de woonkamer! Wel opletten om niet de hele ruimte vol te plannen. Er moet immers ook genoeg bewegingsruimte zijn.

RUIMTE-INDELING IN PLATTEGROND VORM

Aan de hand van een plattegrond kan je nu nagaan wat de goede en minder goede punten zijn van je woonkamer. Teken alle deuren, ramen, elektrapunten en schakelaars. Ook vaste elementen zoals die prachtige haard, trap, radiatoren en ingebouwde kasten kun je intekenen.
Is tekenen niet zo jouw ding? Dan kun je altijd nog gratis 3D tekenprogramma’s downloaden zoals SketchUp of Floorplanner. Hiermee kan je gemakkelijk en snel het grondplan van de woonkamer tekenen. Ook kun je de meubels op schaal maken uit een groot stuk karton. Zo kan je eenvoudig schuiven met de (kartonnen)meubels om te passen of die hoekbank nou echt wel in die hoek past. Schuiven met kartonnetjes is een stuk gemakkelijker dan met de echte meubels!

TIPS & TRICKS VOOR JOUW IDEALE WOONKAMER

Nu je weet wat de sterke punten van jouw woonkamer zijn en welke activiteiten er zullen plaatsvinden, kan het puzzelen eindelijk beginnen. Schrijf elke activiteit op een post-it en leg de activiteiten die met elkaar te maken hebben bij elkaar. Ben je van plan functies of activiteiten met elkaar te combineren? Dat kan! Schrijf ze dan op deze manier bij elkaar op.

Activiteit 1: Huiswerk maken Eisen: Bureau met verlichting, bergruimte en genoeg stopcontacten voor laptop en telefoon
Activiteit 2: Samen eten aan de eettafel Eisen: Sfeer en gezelligheid, dicht bij de keuken, openslaande deuren naar de tuin

5 TIPS & TRICKS VOOR JOUW IDEALE WOONKAMER

1. Het is leuk om online webshops en woonoutlets af te struinen. Doe dit ver voor je met het daadwerkelijke inrichten begint. Zo vorm je voor jezelf een goed beeld van wat je mooi vind en wat niet, zonder al voor een directe koopbeslissing te staan.
2. Door achter de bank een klein kastje of sidetable te plaatsen, sluit je de zithoek mooi af en kijk je niet tegen de ongezellige achterkant van de bank aan. Bepaal daarna de plaats van de haard en de televisie. Hou ook rekening met een goede afstand tot de tv. Reken 3 à 4 m voor een schermgrootte van 40-44 inch en 3,5 tot 4,5 meter voor 50 inch of meer.
3. Vergeet bij het inrichten van je woonkamer nooit om alle maten goed op te meten. Hou dan ook rekening met genoeg bewegingsruimte. Een niet opgevulde ruimte kan je woonkamer een veel ruimtelijker gevoel geven, dus lege ruimte is helemaal niet erg.
4. Verlichting is héél bepalend voor de sfeer in huis. Zeker in de donkere dagen. Stem de verlichting daarom juist af op je inrichting en niet andersom. Verlichting hoef je dus niet mee te starten en komt later aan bod.
5. Tegenwoordig zie je veel open keukens die de woonkamer en keuken met elkaar verbinden. De eettafel kun je in dit geval het beste positioneren tussen de keuken en de zithoek. Zo maak je alles een stuk functioneler en zal de overgang tussen woonkamer en keuken ook aangenamer zijn. Ook is het handig om wat extra ruimte rondom de eettafel te reserveren. Zo kun je immers altijd een extra stoel of tafel bijschuiven als er bezoek komt.

Laat je mening horen! Hoe denk jij jouw woonkamer het beste te kunnen inrichten?

VOLG TIM KNUBBEN

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang altijd de laatste updates over de allernieuwste blogs!